5 Senaman Melegakan Sakit Sendi

blog-2

Senaman rutin biasanya boleh membantu melegakan sakit sendi dan simptom Rheumatoid Arthritis (RA). Adakah mengurangkan pergerakan boleh mengurangkan kesakitan?

Terdapat sedikit kelemahan bersenam, para penyelidik menyimpulkan, faedah yang berharga untuk terus aktif termasuk fungsi fizikal yang lebih baik, kurang kesakitan pada sendi dan kawasan lain, dan peningkatan kualiti hidup.

blog-2a

1. Berjalan

Anda boleh melakukannya di mana sahaja dan tiada latihan khusus diperlukan. Dengan berjalan, ia mampu menurunkan berat badan, yang seterusnya membantu mengurangkan tekanan dan kesakitan pada sendi. Ia juga menggalakkan kesihatan jantung.

2. Berbasikal

Terutama bagi orang yang mengalami arthritis, gerakan lumba basikal yang lebih halus akan mengurangkan jogging tradisional. Sayangnya, sesetengah orang dengan RA mungkin mengalami kerosakan tangan yang boleh menghadkan keupayaan mereka untuk mengambil bahagian dalam berbasikal. Jika tangan anda boleh mengendalikannya, cuba beberapa kali seminggu.

CJP_PRODUCT_BANNER_2
blog-2c

3. Latihan Kekuatan

Bagi pesakit RA, sesetengah dari mereka akan mengalami simptom yang lebih teruk. Tetapi semakin kuat otot anda, kurang ketegangan pada sendi anda. Oleh itu, jangan takut dengan berat kerana ia adalah cara terbaik untuk mendapatkan lebih kekuatan dan meningkatkan jisim otot.

4. Berenang

Berada di dalam air adalah bagus untuk meregangkan otot dan melegakan sendi anda, jadi pilih kolam untuk senaman aerobik. 

Berenang juga membantu mengawal berat badan, meningkatkan mood, melenakan tidur dan ia adalah baik untuk kesihatan secara keseluruhan.

blog-2d
Blog-2e

5. Sihat di Rumah

Anda tidak perlu ke gimnasium untuk senaman yang baik. Terdapat banyak senaman yang boleh dilakukan di rumah anda. Lakukan pembersihan rumah menyeluruh atau kerja di halaman anda seperti menyapu daun atau memotong rumput. Semasa berada di rumah, bersenam mengimbangi satu kaki untuk meningkatkan kekuatan dan keseimbangan. 

CJP_PRODUCT_BANNER_2